Sprinkler Söndürme Sistemi
Söndürme mekanizması olarak püskürtme işlemini kullanan ve tek bir uçtan geniş bir alana söndürme maddesini yayan sprinkler söndürme sistemi, yangına yaptığı hızlı müdahale ile çok tercih edilen sistemler içerisinde yer almaktadır. Etkili olmasının sebebi otomatik olarak monte edilebilir olması ve bilimsel olarak yeterli seviyede sprinkler takılmasıdır. Takılan onlarca sprinkler ile yangının başladığı anda hiçbir kör nokta bırakmaksızın müdahale etme yeteneğine sahip olmaktadır. Tavanlara monte edilerek sprinkler özelliğini yüzde yüz kullanması sağlanmaktadır. Yangın alevlerinden ortaya çıkan dumanı seri bir şekilde ihbar sistemleri ile anlaşılmasıyla beraber, belirli bir teknik sürede yangına müdahale etmektedir. Ekonomik değeri yüksek olan malzemelerin bulunduğu her türlü işletmede sprinkler söndürme sistemi varlığı, ticari kuruluşların rahatlamasını sağlamaktadır.
A ve C türündeki yangınlarda sprinkler ile püskürtülen sulu söndürücüler hızlı sonuç almaktadır. Sprinkler söndürme sisteminin en etkin olduğu yangınlar da bu yüzden bu tip yangınlar olmaktadır. Sisteme monte edilen bir adet sprinklerin koruduğu alanın yüzölçümü, sprinklerin yapısına bağlı olmak üzere 10 metrekare ile 20 metrekare arasında değişebilmektedir.
Sprinkler Sistemi Ne Demek
Sulu söndürme alanında büyük başarı sağlayan sprinkler sistemi ne demek, daha da detaylı açıklayacak olursak; ucundaki sprinklerden söndürücü maddeyi püskürterek ateşin sönmesini sağlayan bir sistemdir. Alevlerin hızlı söndürülmesi, ekonomik kayıpların önlenmesi, personelin tahliyesine fırsat sağlanması ve söndürme ekiplerine zaman kazandırması bu sistemin en büyük avantajlarıdır. Ön inceleme evresinde ve devreye alma öncesinde tüm teknik hesaplamaların iyi yapılaması çok mühimdir. Öyle ki sprinkler hesabının işinde uzman mühendisler dışında kimseye yaptırılmaması gerekir.
Firma olarak sprinkler sistem ne demek, nasıl çalışır, montajında nelere dikkat edilir, arıza durumlarında ne yapılmalıdır türündeki bilgilerin hepsini eğitimlerimizde vermekteyiz.
Sprinkler Sistemi Nasıl Çalışır
Yangına hızlı müdahale etmek can ve mal kayıplarını minimize edeceği için, bulundurulduğu alanda sprinkler sistemi nasıl çalışır mevzusunu, hemen her personel bilmelidir. Yangına müdahalede ve canlıların tahliyesinde, sistemin nasıl çalıştığını bilmek avantaj sağlar. Alarm ikaz sistemi ile görevli personel haberdar edilir ve saniyeler içerisinde sistem müdahaleye hazırdır. Oluşam yüksek sıcaklık ile sprinklerin ucunda tutucu görevi üstlenen mekanizmanın patlaması ile etkili söndürme sistemi devreye girerek yangının kısa sürede söndürülmesini sağlamaktadır
Alevlerin büyümesini önlemesi, artan ısının azaltılması için hızlı bir şekilde patlayarak devreye giren sprinkler birimi, ucundan püskürttüğü suı ile dumanın bastırılmasını sağlar. Böylece yangın da can-mal kaybı da bertaraf edilmiş olur.
Sprinkler Sistemi Zorunluluğu
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, yangın söndürme alanında hükmü geçen en kapsamlı mevzuat olduğu için sprinkler sistemi zorunluluğu da bu yönetmelik kapsamında ele alınmıştır. Sprinkler sistemi zorunluluğu aşağıdaki hallerde geçerli olmaktadır;
-
Yüksekliği 30.50 metreden fazla olan ofisler,
-
Yüksekliği 51.59 metreden fazla olan apartmanlar,
-
Bodrum katı birden fazla ve 20 araçtan fazla kapasitesi bulunan kapalı otoparklar,
-
Yatak kapasitesi 200 adetten fazla olan misafirhane, otel ve pansiyonlar,
-
Kullanım alanı olarak 2000 metrekareden çok alanı bulunan işletmeler,
Bunların dışında insanların gruplar halinde gezebildiği veya etkinlik içerisinde bulundukları AVM’ler, seminer merkezleri, toplantı salonları gibi binalarda da sprinkler sistemi zorunluluğundan bahsedilmektedir.
Sprinkler Sistemi Hesabı
Sprinkler sistemi hesabı kesinlikle işinde profesyonel-eğitimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Hem yasal düzenlemeleri hem de işin bilimsel-teknik kısmını iyi bilen, bu alanda deneyimli kişilerin yapacağı sprinkler sistemi hesabı asla yanılmaz. Yanılma payının sonuçları kötü olur. Bu yüzden sistemin hesabını kadromuzda bulunan mühendislerimize yaptırıyoruz.
Grid borulama sistemi, Loop sistem veya Ağaç borulama sistemi arasından en uygun döşeme şeklini, işyerinizi veya binanızı inceleyerek belirliyoruz. Sprinkler sistemi hesabında aşağıdaki kıstaslar rol oynamaktadır;
DN25 boru çapı = 2 sprinkler
DN32 boru çapı = 3 sprinkler
DN40 boru çapı = 5 sprinkler
DN50 boru çapı = 10 sprinkler
DN65 boru çapı = 20 sprinkler
DN80 boru çapı = 40 sprinkler
DN100 boru çapı = 100 sprinkler
DN125 boru çapı = 160 sprinkler
DN150 boru çapı = 275 sprinkler
İşyerinizi yangın riskinden korunmayı üst seviyelerde olmasını isterseniz, bu hesapların yanı sıra sprinkler sayısının arttırılarak korumanın en üst seviyeye çıkarılmasını talep edebilirsiniz.