Skip to main content

Tozlu Söndürme Sistemleri

Tozlu Söndürme Sistemleri

Yangın söndürücüler arasında kullanım alanı en geniş olanlardan biri de tozlu söndürme sistemleridir. Kimyasal olarak hazırlanan içerikleri ile birlikte etkili söndürücüler olarak işlev görürler. Kendi öz içeriğinin yanı sıra yangın türlerine göre farklı güçlendirici ve yangında etki arttırıcı maddeler de içeriğe karıştırılabilmektedir.

A tipi yangınların en etkili söndürücüsü içeriğinde amonyum fosfat bulunan tozlu söndürme sistemleridir. Bu madde alevler ile oksijen arasında cam gibi bir tabaka oluşturmakta ve yangını kontrol altına alıp söndürmektedir. Bu maddenin ayrıca diğer kuvvetli özelliği ısıyı azaltıcı-soğutucu özelliğidir. Sıcaklığı azalan yangını kontrol altına almak daha kolaydır.

  • Kuru Kimyevi Toz Fiyatları

    Kuru Kimyevi Toz Fiyatları - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Tozlu Söndürme Sistemleri Hangi Yangınlarda Kullanılır?

    Tozlu Söndürme Sistemleri Hangi Yangınlarda Kullanılır? - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Tozlu Söndürme Sistemleri İstanbul

    Tozlu Söndürme Sistemleri İstanbul - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Tozlu Söndürme Sistemleri Fiyat

    Tozlu Söndürme Sistemleri Fiyat - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

Yangının ilk etapta kontrol altına alınması tamamen söndüğü anlamına gelmez. Tüm yangın söndürücülerin ilk teması yangının yüzey kısmına yaptığı, yanan maddelerin içten içe tekrar tutuşabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Tozlu söndürme sistemlerinde kullanılan kimyasal içerik yangının yeniden tutuşması ihtimalini asgariye indirmektedir. Üstelik ekonomik olarak düşünüldüğünde tam 5 yıl söndürme etkisini kaybetmeyen bir sistem olduğu da bilinmelidir.

Kontrol altına alınması zor olan parlayıcı sıvı yangınlarında çok etkili olan tozlu söndürme sistemleri, çevrede bulunan elektrik tesisatlarından kaynaklanacak zararları da engeller. A sınıfı yangınlarda oluşabilecek elektriksel problemleri, yalıtkanlık özelliği ile giderir.

Kuru Kimyevi Toz Fiyatları

Böylesi etkili olan büyük yangınlarda ortaya çıkabilecek zararın kuru kimyevi toz fiyatlarıyla kıyaslanamayacak kadar devasa olduğu aşikardır. Bu yüzden yangınla karşı karşıya kalmadan önce maddi ve manevi kayıplar konusunda ne kadar risk alabileceğinizi belirlemeniz gerekir. Hiçbir yangın söndürme sistemi yangından sonraki zarar kadar maliyetli olamaz.

Ekonomik faaliyetler gösteren işletmelerin, işyerlerini ve yatırımlarını korumak için belirli önlemler alması kaçınılmazdır. Yangın söndürme sistemleri de bu önlemler arasında en önemlilerinden biridir. Firmamız iletişime geçerek en uygun fiyatları alabilirsiniz.

Kuru Kimyevi Toz Hangi Yangınlarda Kullanılır

Maliyeti pek de fazla olmayan kuru kimyevi toz hangi yangınlarda kullanılır konusuna değinmeden geçmek olmaz. Kuru kimyevi tozlar BC türü yangınların bertaraf edilmesinde etkilidir. Bunun dışında farklı kuru kimyevi tozlar ABC türü yangınlarda etkili olmaktadır.

D sınıfı yangınların kontrol altına alınması için en etkili sistemlerden biri de yine kuru kimyevi tozlu yangın söndürme sistemleridir. Manuel veya otomatik olarak uygulanabilen bu sistemler sayesinde işyerleriniz ve yatırımlarınız olası yangınlarda karşı yüzde yüze varan başarı oranları ile korunmaktadır.

Kuru Kimyevi Toz İçeriği

Farklı yangın türleri için farklı nitelikte kuru kimyevi toz içeriği kullanılmalıdır. Bilimsel çalışmalar ve deneysel uygulamalar sonucunda yangına kaynak olan maddenin özelliğine göre çeşitli kuru kimyevi toz türleri bulunmaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz BC türü yangınların söndürülmesinde etken olarak kullanılan kuru kimyevi toz içeriği kalsiyumkarbonat, potasyum klorid, potasyum sülfat, potasyum bi karbonat ve sodyum bi karbonat maddelerinden oluşur.

ABC türü yangınlar için kullanılan kuru kimyevi toz içeriği ise mono amonyum fosfat içeriğidir. D tipi yangınların kontrol altına alınması için kullanılan kuru kimyevi toz içeriği ise alkali klorid grubu içinde yer alan sodyum klorür ve potasyum klorür maddeleridir.

Kuru Kimyevi Tozun Zararları

Yangınların binada bulunan materyallere ve insan sağlığına karşı acımasız bir zararı olduğu bilinen bir gerçektir. Yangına müdahale edilen söndürme sistemlerinden kuru kimyevi tozun zararlarını da söndürme, kurtarma ve ilk yardım ekiplerinin bilmesi gerekir. Bazı durumlarda bu tozların kalıntılarıyla karşı karşıya kalınmakta, bazı acil durumlarda ise kuru kimyevi toz söndürme aracı olarak kullanılırken binada kalan canlıların kurtarılması gerekmektedir. Her iki durumda da söndürücü maddeye maruz kalmak büyük ihtimaller muhtemeldir.

Organizmaya doğrudan zehirleyici bir etkisi olmasa da, kullanılan kimyevi tozlar, insanın gün içinde sık sık karşılaştığı tozlar değildir. Bu yüzden doğrudan bir püskürtme haricinde maske ile korunmak yeterli olmaktadır. Kuru kimyevi tozun zararları söndürme ekiplerinin işini engelleyecek boyutta olmamaktadır.

Söndürme Sistemleri

Devamını oku …Tozlu Söndürme Sistemleri

  • İzlenme: 558

Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri

Yangın Alarm ve İhbar Sistemleri

Otomatik yangın söndürme sistemlerinin aktif halle gelmesi ve otomatik özelliğinin çalışması için, sinyaller gönderen yangın alarm ve ihbar sistemleri, duman ve ısıyı fark etme prensibine bağlı olarak çalışır. Bu özellik sayesinde AVM’ler, hastaneler, depolar, fabrikalar, konutlar ve binaların otomatik şekilde korunması sağlanmaktadır.

Söndürme aktivasyonunun başlaması için yangın alarm ve ihbar sistemlerinin devreye girmesi, sistemin devreye girmesi için ise alarmların sağlıklı olması gerekir. Elektriksel pano görevlisinin ihbar mekanizmasını fark etmesiyle birlikte yangına müdahaleyi başlatması aynı anda olmalıdır. Büyük işletmelerde bu tür panoların başında mutlaka bir personel bulundurulmaktadır. 

  • Adresli Yangın Algılama Sistemi Montajı

    Adresli Yangın Algılama Sistemi Montajı - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Bağlantı Şeması

    Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Bağlantı Şeması - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Fiyat

    Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Fiyat - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri İstanbul

    Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri İstanbul - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Nelerdir?

    Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Nelerdir? - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Yönetmeliği

    Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Yönetmeliği - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Yönetmelik

    Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Yönetmelik - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri

    Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

Yangın Alarm Sistemleri Bağlantı Şeması

Yangın alarm sistemleri bağlantı şeması, otomatik sistemlere entegre edilen ve bazı kriterlere göre çalışan bir şemadır. Tamamen profesyoneller tarafından hazırlanması gereken şemanın tüm detayları hesap edilmelidir ve bunlar bilimsel ilkeler ışığında gerçekleştirilmelidir.

Bu yüzden ekonomik değeri yüksek maddeler muhteva eden işletmelerin yangın söndürme sistemlerinde mutlaka yangın alarm sistemleri bağlantı şeması yer almalıdır. Tecrübeli firmalarla çalışıp daha sonra problem yaşamamanız önemlidir. Bu şemanın bağlanması ve teknik olarak hata içermemesi için uzman ekiplerin rol alması gerekir. Uluslararası yangınla mücadele ve makine mühendisliği ilkelerine göre dikkat edilmesi gereken bu şemanın ulusal standartları da söz konusudur.

Yangın alarm sistemleri bağlantı şemasında algılayıcı sensörlerin sayısı, uyarıcı sirenlerin adedi ve yangın butonunun çalışma prensibi tamamen bilimsel yaklaşımla hazırlanmalıdır.

Yangın Algılama Sistemleri Nelerdir

Bir şekilde yangın söndürme sistemi kurdurmak isteyen tüm işletme sahipleri, bu sistem içerisinde yer alacak yangın algılama sistemleri nelerdir öğrenmek ister. Otomatik sistemin devreye girmesi için hayati önem taşıyan algılama sistemlerinin yapısı her zaman sağlıklı olursa, söndürme işlevini başlatmak o kadar sağlıklı olur.

Adresli ve konvansiyonel algılama sistemleri olarak iki tür ihbar sistemi vardır. Büyük bir alanı tamamıyla koruma prensibiyle çalışan konvansiyonel algılama sistemleri, nokta belirleme işlevini yerine tam anlamıyla getiremese de, yangına müdahaleyi başlatması neredeyse kusursuzdur.

Yangın algılama sistemleri nelerdir sorusunun ikinci cevabı ise adresli ihbar sistemidir. Dumanın başladığı noktayı harfiyen görebilen ve algılama monitörüne aktarabilen bu sistemin adının adresli olması bu yüzdendir. Personelin el yordamı ile çalıştırması da otomatik olarak çalışması da söz konusu olabilmektedir.

Adresli Yangın Algılama Sistemi Montajı

Yangının başladığı noktayı tam isabet olarak tespit edebilen ve bölgeye en yakın sprinklerin çalışması talimatını veren adresli yangın algılama sistemi montajı mühendislerimizin rehberlik ettiği uzman bir ekip tarafından yapılmaktadır. Çok hassas algılayıcıların kullanıldığı bu sistemin montaj süreci dikkatlice yapılmadır.

Analog adresli yangın algılama siteminin montajında anahtarların dedektörler ile ilişkisi çok sağlıklı kurulmalıdır. Elektronik adresli yangın algılama sisteminin montajında ise kontrol paneli, sirenler ve ihbar butonları yerleştirilmekte ve periyodik kontrolleri yapıldığı sürece sağlıklı bir yapı göstermektedir.

Yangın Algılama Sistemleri Yönetmeliği

Yangın algılama sistemleri yönetmeliği Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik hükümleri içerisinde yer alır ve tüm detaylar açıklanmaktadır. Türk Standartları Enstitüsünün standartlar skalasında bulunan tüm kriterlere uygun olarak üretilen ve monte edilen yangın algılama sistemlerinin nasıl çalıştığı ve bakımının nasıl yapılması gerektiği, ilgili personelinize anlatılmaktadır.

Bünyemizde yer alan deneyimli personelimiz yangın algılama sistemleri yönetmeliğini devamlı takip ederler ve değişiklikleri mutlaka uygularlar. Zaten işletmenizin denetimden geçebilmesi için tüm otomatik söndürme sistemlerinin ve yangın algılama sistemlerinin yönetmeliğe uygun olması gerekmektedir. Aksi takdirde bu işin ruhsatı onaylanmaz.

Söndürme Sistemleri

Devamını oku …Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri

  • İzlenme: 784

Köpüklü Söndürme Sistemi

Köpüklü Söndürme Sistemleri

Kimyasal maddelerle oluşturulan ve tüpler içinde basınçlı şekillerde muhafaza edilen köpüklü söndürme sistemleri, vanalar aracılığıyla serbest bırakılır ve yangına müdahale. Otomatik sistemler içine entegre edilerek daha büyük alanlarda daha büyük ve sayısı fazla tüplerle yangından korunmayı sağlar. Araştırmalar sonucunda sıvı yakıtların neden olduğu yangınlarda etkili olduğu görülmektedir.

  • FOAM Extinguisher System

    FOAM Extinguisher System - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • FOAM Köpüğü Nedir?

    FOAM Köpüğü Nedir? - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Köpüklü Söndürme Sistemi İstanbul

    Köpüklü Söndürme Sistemi İstanbul - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Köpüklü Söndürme Sistemleri Hesabı

    Köpüklü Söndürme Sistemleri Hesabı - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Köpüklü Söndürme Sistemleri Tasarımı

    Köpüklü Söndürme Sistemleri Tasarımı - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Köpüklü Söndürme Sistemi Nedir?

    Köpüklü Söndürme Sistemi Nedir? - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Köpüklü Yangın Söndürme

    Köpüklü Yangın Söndürme - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Köpüklü Söndürme Sistemi

    Köpüklü Söndürme Sistemi - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

Kimyasal yangınlarda köpüklü söndürme sistemlerinin etkili olması ve yangına başarıyla müdahale etmesi teknik olarak iyi yerleştirilmiş tüplerle mümkün olmaktadır. Mühendislerimizin uygun kimyasal maddeleri uygun yangınlarla eşleştirmesi ve müşterilerimize danışmanlık hizmeti vermesi rutin uygulamalarımızdandır. Yönetmelikler ve prosedürler gereği köpüklü söndürme sistemlerinin protein bazlı, sentetik bazlı ve film oluşturucu şekilde yangın için koruyucu görev üstlenmesi gerekir.

Köpüklü sistemlerde yer alan kimyasal köpükler yangın başladığı anda hızlı bir şekilde alev-hava temasını önlemekte ve yangını kontrol altına almaktadır. Köpüklü sistemlerin çeşitli mekanizmalar ile birlikte kullanılarak gücünün ve etkinliğinin arttırılması da mümkündür. Bu mekanizmalar sprinkler, yangın dolabı, tank söndürme, monitör ve jeneratörlerdir. Manuel yerine otomatik sistemlerin tercih edilmesi, korunacak alanın metrekaresi ile ilgilidir.

Köpüklü Yangın Söndürme Sistemi Tasarımı

İlgili mevzuatlar uyarınca çeşitli sektörlerde kullanılacak köpüklü yangın söndürme sistemi tasarımı tamamen bilimsel ilkelerle yapılmalıdır. Çeşitli standartların da uygulanması gerekir. Kimyasal köpüklerin kullanılacağı oran teknik bir konu olduğu için uzmanlarımız bu konuda hassasiyet göstermektedir. Yangın türünü elemine edecek maddenin belirlenmesi ve tüpler içinde belirli bir basınç altında tutulması önemli bir konudur. Manuel uygulamalar ve otomatik uygulamalar arasında kesinlikler önemli farklar olmaktadır.

Köpüklü yangın söndürme sistemi tasarımı firmamız tarafından yıllardır yapılan ve şu ana kadar % 100 başarı gösteren bir uygulamadır. Otomatik sistemlerin ucuna takılan ve püskürtücü işlev üstlenen sprinklerin kaç adet kullanılacağı ve alanın metrekaresine göre hangi sıklıkla yerleştirileceği tasarımın en önemli detaylarıdır.

Köpüklü Söndürme Hesabı

Otomatik sistem olarak kurulan ve yangınlarda önemli rol oynayan köpüklerin, sistem içerisindeki köpüklü söndürme hesabı belirli kriterler göz önüne alınarak yapılmaktadır. Bu sistemlerin belki de en önemli kısmı köpüklü söndürme hesabıdır.

Köpüklü söndürme hesabında göz önüne alınan veriler uygulanacak alan, uygulama hızı, uygulama zamanı ve köpük karışım oranıdır. Örnek hesaplama yapacak olursak;

(Tesadüfi veriler kullanılmıştır)

1000 metrekare alanda, 4 litre / metrekare / dakika uygulama hızı, 30 dakika uygulama zamanı ve % 3 köpük karışım oranıyla elde edilen sonuç;

120.000 litre gerekli karışım miktarı

3600 litre gerekli köpük miktarı

7200 litre gerekli köpük stokudur.

Köpüklü Sprinkler Sistemi

Otomatik sistemlerden biri olan köpüklü sprinkler sistemi, köpüklerin sistem ucundan püskürtülmesi esasına dayanan bir sistemdir. Alevlerin ihbar sistemi ile merkezi yönetime iletilmesi sonucunda kısa bir zaman aralığında sprinkler yükselen ısıyla patlar ve püskürtme işlemi başlar.

Otomatik sistemlerin genel felsefesi yangına aynı anda birden fazla noktadan müdahale edilmesidir. Şirketlerin yüksek binalarını, işletmelerin enine büyük atölyelerini, depolarını ve personel toplanma alanlarını koruyan köpüklü sprinkler sistemi, kimyasal maddelerin yoğun şekilde kullanıldığı sanayi bölgelerinde de etkilidir. Zira o bölgelerde ekonomik değeri çok yüksek olan makineler ve imalat malzemeleri bulunur ve onların korunması için önemlidir.

Foam Köpüğü Nedir

Firmamız bünyesindeki köpüklü sistemlerde kullanılan foam köpüğü nedir konusuna da açıklık getirmek gerekiyor. Çünkü sistemlerden sorumlu olacak personelin söndürücü maddenin özelliğine iyi anlaması ve yangındaki etkisini iyi gözlemlemesi gerekir.

Sıvı veya gaz söndürücülerden farklı bir yapısı olan foam köpüğü, içinde hava baloncuklarının olduğu bir maddedir. Hava, su ve kimyasal içerikten oluşan köpük, sıvı yangınların kontrol altına alınmasında son derece etkilidir. Suyu mümkün olduğu kadar bünyesinde tutabilen, ısıya ve yakıta karşı son derece dayanıklı olan, stabil örtü özelliğini taşıyan, yakıtların üzerini örtebilen ve yangında ortaya çıkan zehirli gazları bünyesinde hapseden özellikleri taşımalıdır.

Söndürme Sistemleri

Devamını oku …Köpüklü Söndürme Sistemi

  • İzlenme: 604

Sprinkler Söndürme Sistemi

Sprinkler Söndürme Sistemi

Söndürme mekanizması olarak püskürtme işlemini kullanan ve tek bir uçtan geniş bir alana söndürme maddesini yayan sprinkler söndürme sistemi, yangına yaptığı hızlı müdahale ile çok tercih edilen sistemler içerisinde yer almaktadır. Etkili olmasının sebebi otomatik olarak monte edilebilir olması ve bilimsel olarak yeterli seviyede sprinkler takılmasıdır. Takılan onlarca sprinkler ile yangının başladığı anda hiçbir kör nokta bırakmaksızın müdahale etme yeteneğine sahip olmaktadır. Tavanlara monte edilerek sprinkler özelliğini yüzde yüz kullanması sağlanmaktadır. Yangın alevlerinden ortaya çıkan dumanı seri bir şekilde ihbar sistemleri ile anlaşılmasıyla beraber, belirli bir teknik sürede yangına müdahale etmektedir. Ekonomik değeri yüksek olan malzemelerin bulunduğu her türlü işletmede sprinkler söndürme sistemi varlığı, ticari kuruluşların rahatlamasını sağlamaktadır.

  • Sprinkler Söndürme Sistemi Nasıl Çalışır?

    Sprinkler Söndürme Sistemi Nasıl Çalışır? - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Sprinkler Söndürme Sistemi Fiyat

    Sprinkler Söndürme Sistemi Fiyat - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Sprinkler Söndürme Sistemi Fiyatları

    Sprinkler Söndürme Sistemi Fiyatları - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Sprinkler Söndürme Sistemi Hesabı

    Sprinkler Söndürme Sistemi Hesabı - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Sprinkler Söndürme Sistemi İstanbul

    Sprinkler Söndürme Sistemi İstanbul - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Sprinkler Söndürme Sistemi Ne Demek?

    Sprinkler Söndürme Sistemi Ne Demek? - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Sprinkler System

    Sprinkler System - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

  • Sprinkler Söndürme Sistemleri İst

    Sprinkler Söndürme Sistemleri İst - Orem Yangın Sistemleri, Mühendislik

A ve C türündeki yangınlarda sprinkler ile püskürtülen sulu söndürücüler hızlı sonuç almaktadır. Sprinkler söndürme sisteminin en etkin olduğu yangınlar da bu yüzden bu tip yangınlar olmaktadır. Sisteme monte edilen bir adet sprinklerin koruduğu alanın yüzölçümü, sprinklerin yapısına bağlı olmak üzere 10 metrekare ile 20 metrekare arasında değişebilmektedir.

Sprinkler Sistemi Ne Demek

Sulu söndürme alanında büyük başarı sağlayan sprinkler sistemi ne demek, daha da detaylı açıklayacak olursak; ucundaki sprinklerden söndürücü maddeyi püskürterek ateşin sönmesini sağlayan bir sistemdir. Alevlerin hızlı söndürülmesi, ekonomik kayıpların önlenmesi, personelin tahliyesine fırsat sağlanması ve söndürme ekiplerine zaman kazandırması bu sistemin en büyük avantajlarıdır. Ön inceleme evresinde ve devreye alma öncesinde tüm teknik hesaplamaların iyi yapılaması çok mühimdir. Öyle ki sprinkler hesabının işinde uzman mühendisler dışında kimseye yaptırılmaması gerekir.

Firma olarak sprinkler sistem ne demek, nasıl çalışır, montajında nelere dikkat edilir, arıza durumlarında ne yapılmalıdır türündeki bilgilerin hepsini eğitimlerimizde vermekteyiz.

Sprinkler Sistemi Nasıl Çalışır

Yangına hızlı müdahale etmek can ve mal kayıplarını minimize edeceği için, bulundurulduğu alanda sprinkler sistemi nasıl çalışır mevzusunu, hemen her personel bilmelidir. Yangına müdahalede ve canlıların tahliyesinde, sistemin nasıl çalıştığını bilmek avantaj sağlar. Alarm ikaz sistemi ile görevli personel haberdar edilir ve saniyeler içerisinde sistem müdahaleye hazırdır. Oluşam yüksek sıcaklık ile sprinklerin ucunda tutucu görevi üstlenen mekanizmanın patlaması ile etkili söndürme sistemi devreye girerek yangının kısa sürede söndürülmesini sağlamaktadır

Alevlerin büyümesini önlemesi, artan ısının azaltılması için hızlı bir şekilde patlayarak devreye giren sprinkler birimi, ucundan püskürttüğü suı ile dumanın bastırılmasını sağlar. Böylece yangın da can-mal kaybı da bertaraf edilmiş olur.

Sprinkler Sistemi Zorunluluğu

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, yangın söndürme alanında hükmü geçen en kapsamlı mevzuat olduğu için sprinkler sistemi zorunluluğu da bu yönetmelik kapsamında ele alınmıştır. Sprinkler sistemi zorunluluğu aşağıdaki hallerde geçerli olmaktadır;

  • Yüksekliği 30.50 metreden fazla olan ofisler,

  • Yüksekliği 51.59 metreden fazla olan apartmanlar,

  • Bodrum katı birden fazla ve 20 araçtan fazla kapasitesi bulunan kapalı otoparklar,

  • Yatak kapasitesi 200 adetten fazla olan misafirhane, otel ve pansiyonlar,

  • Kullanım alanı olarak 2000 metrekareden çok alanı bulunan işletmeler,

Bunların dışında insanların gruplar halinde gezebildiği veya etkinlik içerisinde bulundukları AVM’ler, seminer merkezleri, toplantı salonları gibi binalarda da sprinkler sistemi zorunluluğundan bahsedilmektedir.

Sprinkler Sistemi Hesabı

Sprinkler sistemi hesabı kesinlikle işinde profesyonel-eğitimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Hem yasal düzenlemeleri hem de işin bilimsel-teknik kısmını iyi bilen, bu alanda deneyimli kişilerin yapacağı sprinkler sistemi hesabı asla yanılmaz. Yanılma payının sonuçları kötü olur. Bu yüzden sistemin hesabını kadromuzda bulunan mühendislerimize yaptırıyoruz.

Grid borulama sistemi, Loop sistem veya Ağaç borulama sistemi arasından en uygun döşeme şeklini, işyerinizi veya binanızı inceleyerek belirliyoruz. Sprinkler sistemi hesabında aşağıdaki kıstaslar rol oynamaktadır;

DN25 boru çapı = 2 sprinkler

DN32 boru çapı = 3 sprinkler

DN40 boru çapı = 5 sprinkler

DN50 boru çapı = 10 sprinkler

DN65 boru çapı = 20 sprinkler

DN80 boru çapı = 40 sprinkler

DN100 boru çapı = 100 sprinkler

DN125 boru çapı = 160 sprinkler

DN150 boru çapı = 275 sprinkler

İşyerinizi yangın riskinden korunmayı üst seviyelerde olmasını isterseniz, bu hesapların yanı sıra sprinkler sayısının arttırılarak korumanın en üst seviyeye çıkarılmasını talep edebilirsiniz.

Söndürme Sistemleri

Devamını oku …Sprinkler Söndürme Sistemi

  • İzlenme: 1199